10 betegség, amit a körmeid már előre jeleznek

Figyeljünk oda ezekre az árulkodó jelekre a körmeinken!

Ha valami nincs rendben a szervezetünkben, azt a bőrünk, hajunk és a körmünk is jelzi. A köröm állapotából, formájából, hosszúságából, színéből és állagából sok betegség diagnosztizálható, közöttük több súlyos is.

1. Apró bevérzések a körmökön

Ezek a kis barna vagy vörös vonalak a köröm alatt apró érszakadásokat jeleznek, ami gyakran előfordul. Azonban, ha azok megjelennek minden köröm alatt, akkor már jelezhetnek  pszoriázist, lupust, vagy akár a szívbetegségeket is.

2. Barázdák (Beau-vonalak) a körmökön

Ezek a vízszintes bevágások a körmökön azután jelennek meg hogy a köröm sérülést szenvedett, de utalhatnak betegségre is. Beau vonalak megjelenésével járhat például cinkhiány, az olyan magas lázzal járó betegségek, mint a kanyaró vagy a mumpsz, vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség.

3. Sárga, elszíneződött körmök

A körmök sárga elszíneződése utalhat tüdőbetegségre vagy a nyirokfolyadék felhalmozódására, jelezhet májzsugorodást, de erős vegyszerek használata által is előfordulhat.

4. Dobverő alakú körmök

A dobverő alakú körmök jelezhetnek fibrózist (tüdőbetegség), azbesztózist, és egyéb tüdőbetegségeket is.

5. Kanál alakú körmök

A Mayo Klinika szerint a kanál alakú körmök – esetén a köröm megpuhult és úgy deformálódott hogy megáll benne egy csepp víz – ez jelezhet vashiányt, de utalhat a máj betegségére, szívbetegségre vagy pajzsmirigy alulműködésre.

6. Barnás-feketés vonalak a körmökön

Lehet sérülés általi bevérzés következménye. Ám ha a folt nem nő le a körömmel együtt, alakja és színe változik, lehet melanómára utaló jel. Ebben az esetben azonnal forduljon bőrgyógyászhoz!

7. Berepedt, rétegesen felváló körmök

Ásványianyag- és vitaminhiányra utal, de lehet a pajzsmirigyműködés zavarának jele is. Érdemes cinket, kalciumot, vasat szedni ilyen tünetek esetén.

8. Szemcsés körmök

Csekély mélyedések esetén nem jelentenek komoly problémát, de lehet  pszoriázisra (pikkelysömör)  artritiszre (izületi betegség)  vagy alopeciára (foltos hajhullás)  utaló jel is a Mayo Klinika diagnózisa szerint.

9. Megvastagodott körmök

A megvastagodott körmök nem feltétlenül jelentenek kóros állapotot, általában  gomba okozza az elváltozást, de gyakran együtt jár az öregedési folyamatokkal is, valamint ha hosszú távon erős nyomás helyeződik a körmökre rossz cipőválasztás miatt. Érdemes eltávolíttatni orvos segítségével, ha már túlságosan megvastagszik.

10. Fehér vonalak (Muehrcke vonalak) a körmökön

Jelezheti a körömágy betegségét, de utalhat cinkhiányra, gyomor- vagy bélbetegségre utaló jel. Előfordul a máj vagy a vese károsodása esetén is, leginkább kemoterápiás kezelések után.