Vajon miért lett ilyen színű ez a 8 hétköznapi dolog?

Nem is gondolnánk, a következő hétköznapi dolgok, amelyekkel az egész Földön találkozhatunk, vajon miért ilyen színűek.

Most kiderül, miért fehérek a repülők, miért pirosak a tűzcsapok vagy miért sárga az iskolabusz.

1. Tűzcsapok

A tűzoltósági csapok általában pirosak, de nem ritka a narancssárga, a kék vagy a zöld. A színek a percenkénti vízhozamot jelölik.

2. Kereskedelmi repülők

A fehér színre festett gépek felülete nem nyeli el, hanem visszaveri a napfényt, ettől is védve a gépezetet a károsodástól és a forrósodástól egyaránt.

3. Abroncsok

Eredetileg fehérek voltak, de korom hozzáadásával az abroncsok élettartama jelentősen megnőtt, mert az adalékanyag miatt kevésbé kopnak és jobban bírják a forróságot.

4. Közlekedési lámpák

Azért piros a tilos, mert ennek a színnek a leghosszabb a hullámhossza, ezért ezt a színt vesszük észre a legnagyobb távolságból. A sárga hullámhossza hosszabb, mint a zöld színé, éppen ezért lett a sárga a készülődés jelzőfénye, a zöld pedig szabad utat enged.

5. Zebra

Az átjárók sem véletlenül fekete-fehérek. Az úton keresztbe festett csíkozást a sofőrök sokkal hamarabb és sokkal nagyobb távolságból észreveszik, mint a kihelyezett táblákat.

6. Iskolabuszok

A gyermekeket szállító járműveket a sárga-fekete festéssel könnyű kiszűrni a nagy forgalomban egyaránt. Ez elővigyázatosságra is int, mivel az út szélén várakozó jármű elől vagy mögül bármikor felbukkanhatnak elővigyázatlan gyermekek.

7. Taxi

Mivel régen és manapság sem sokan választanak sárga színű autót maguknak, ez a bizonyos taxi sárga feltűnőnek számít a délutáni dugóban egyaránt.

8. Focilabda

Amikor a műanyag focilabdák gyártásába fogtak, ezeket fehérre festették. Az Adidas volt az első cég, amely fekete színt is adott a labdákhoz, mivel ezt könnyebb volt abban az időben a fekete-fehér televízió adásban szemmel tartani.

Bónusz: WC-papír

Biztosan te is megfigyelted, hogy szinte minden WC-papír fehér színű. Sehol nem lehet más színben kapni, ehhez a gyártóknak különböző festékanyagokat kellene használniuk, ami plusz költséget jelentene. A fehérítő viszont sokkal költséghatékonyabb, viszont nem ez az egyetlen magyarázat. A színes WC-papír sokkal nehezebben bomlik le és az orvosok különböző egészségügyi kockázatokat is társítanak a színes WC-papír rendszeres használatához, emiatt a gyártók kerülik a színező anyagokat a WC-papír gyártása során.